Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Babka gryczana z żurawiną

Zdrowe desery

Babka gryczana z żurawiną

65 min 65 min 50 min 50 min Średnie Średnie 16 porcje 16 porcje

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

246 kcal 5 g białek 14 g tłuszczów 25 g węglowodanów

Składniki

Banan, Mąka gryczana, Orzechy włoskie, Mleko sojowe, Jajko, Żurawina, proszek do pieczenia, Miód, Olej kokosowy, Gorzka czekolada

Sposób przygotowania1

Piekarnik rozgrzej do 160°C.

Banany zmiksuj lub rozgnieć widelcem i umieść w misce. Do bananów sukcesywnie dodawaj mąkę gryczaną, orzechy włoskie, mleko, jajka, żurawinę, proszek do pieczenia, miód i rozpuszczony olej kokosowy.

Połącz składniki i wyrób gładkie ciasto, na sam koniec dodaj tartą gorzką czekoladę. Formę do babki wysmaruj olejem kokosowym i posyp mąką gryczaną.

Ciasto wlej do formy i włóż do piekarnika. Piecz przez 45–50 minut w temperaturze 150–160°C.

Nasza rada

Babkę możesz polać domową polewą: wymieszaj 50 g rozpuszczonego oleju kokosowego, 1 łyżkę kakao holenderskiego i łyżeczkę miodu.