Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Babka jogurtowa

Zdrowe desery

Babka jogurtowa

60 min 60 min 50 min 50 min Łatwe Łatwe 12 porcje 12 porcje

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

223 kcal 5 g białek 11 g tłuszczów 20 g węglowodanów

Składniki

Ksylitol, Jogurt naturalny, Ekstrakt waniliowy, Olej słonecznikowy, Mąka orkiszowa, proszek do pieczenia, Sól, Jajko, Margaryna roślinna, Mąka pszenna razowa

Sposób przygotowania1

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wysmaruj formę do babki (⌀ 23 cm) tłuszczem i posyp ją mąką pszenną.

Do dużego naczynia wbij jajka, dodaj ksylitol i ubij na kogel-mogel. Następnie dodaj jogurt, ekstrakt waniliowy i olej. Wymieszaj i ubij.

W drugim naczyniu wymieszaj suche składniki i dodaj je do mokrych.

Wlej ciasto do formy na babkę, wygładź je z wierzchu i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 50 minut w temperaturze 180°C.

Upieczoną babkę pozostaw do ostygnięcia, a następnie wyjmij na talerz. Pokrój na 12 kawałków i podawaj.