
Zdrowe desery
Babka makowa
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
159 kcal 6 g białek 7 g tłuszczów 22 g węglowodanów
Składniki
Olej kokosowy, Mąka orkiszowa, Mak, proszek do pieczenia, Soda oczyszczona, Jajko, Miód, Ekstrakt migdałowy, Mleko owsiane, Sól
- 10 g oleju kokosowego (do posmarowania formy)
- 30 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej (do posypania formy)
- 160 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej
- 80 g mielonego maku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 5× jajko
- 2 łyżki miodu
- 40 g oleju kokosowego (rozpuść)
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 100 ml mleka owsianego (lub innego mleka)
- szczypt sól