Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Babka makowa

Zdrowe desery

Babka makowa

85 min 85 min 60 min 60 min Średnie Średnie 20 porcje 20 porcje

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

159 kcal 6 g białek 7 g tłuszczów 22 g węglowodanów

Składniki

Olej kokosowy, Mąka orkiszowa, Mak, proszek do pieczenia, Soda oczyszczona, Jajko, Miód, Ekstrakt migdałowy, Mleko owsiane, Sól

Sposób przygotowania1

Rozgrzej piekarnik do 170°C na termoobiegu.

Wymieszaj mąkę z makiem i proszkiem do pieczenia.

W drugim naczyniu ubij jajka, miód i olej. Połącz suche i mokre składniki.

Na sam koniec wlej mleko i dobrze wymieszaj

Przelej ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy na babkę. Wstaw do rozgrzanego piekarnika.

Piecz przez 40–45 minut w temperaturze 160–170°C. Sprawdź za pomocą patyczka, czy babka jest równomiernie upieczona. Jeżeli powierzchnia patyczka jest sucha, ciasto jest gotowe. Jeżeli na patyczku zostanie lepkie ciasto, piecz jeszcze przez kilka minut.

Od razu po upieczeniu wyjmij babkę z formy i pozostaw do ostygnięcia na kratce.