Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Babka marchewkowa

Zdrowe desery

Babka marchewkowa

70 min 70 min 55 min 55 min Średnie Średnie 16 porcje 16 porcje

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

253 kcal 5 g białek 15 g tłuszczów 22 g węglowodanów

Składniki

Jabłko, Marchewka, Olej słonecznikowy, Miód, Mleko, Mąka orkiszowa, Orzechy włoskie, Proszek do pieczenia, Masło

Sposób przygotowania1

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.

Jabłka utrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj je z tartą marchewką, olejem, miodem i mlekiem.

Do ciasta dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz orzechy. Gotowe ciasto wlej do natłuszczonej i posypanej mąką formy, piecz przez 50–55 minut w temperaturze 170–180°C.

Babkę ostudź na kratce i pokrój na 16 kawałków przed podaniem.

Nasza rada

Do babki marchewkowej doskonale pasuje polewa z 200 g serka śmietankowego, 100 ml mleka i 4 łyżek miodu.