
Zdrowe desery
Babka marchewkowa
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
253 kcal 5 g białek 15 g tłuszczów 22 g węglowodanów
Składniki
Jabłko, Marchewka, Olej słonecznikowy, Miód, Mleko, Mąka orkiszowa, Orzechy włoskie, Proszek do pieczenia, Masło
- 2 małe jabłko (utrzyj na tarce o grubych oczkach)
- 180 g marchewki (drobno utartego)
- 170 ml oleju słonecznikowego
- 70 g miodu
- 250 ml półtłustego mleka
- 380 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej
- 100 g mielonych orzechów włoskich
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka masła (do posmarowania formy)
- 1 łyżka mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej (do posmarowania formy)