Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Babka orzechowa z czekoladą

Zdrowe desery

Babka orzechowa z czekoladą

80 min 80 min 60 min 60 min Średnie Średnie 25 porcje 25 porcje

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

295 kcal 10 g białek 14 g tłuszczów 30 g węglowodanów

Składniki

Gorzka czekolada, Mąka orkiszowa, Kakao holenderskie, Proszek do pieczenia, Mleko, Jajko, Olej słonecznikowy, Miód, Orzechy włoskie, Masło

Sposób przygotowania1

Rozgrzej piekarnik do temperatury 175°C.

W kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę. Do dużej miski przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia. W niewielkim naczyniu ubij jajka, mleko i olej.

Emulsję wlej do drugiego naczynia z mąką, dodaj rozpuszczoną czekoladę i miód, wymieszaj. Na koniec dodaj orzechy włoskie i wyrób gęste, zwarte ciasto.

Formę do babki dokładnie wysmaruj masłem i posyp mąką. Ciasto wlej do formy, powierzchnię wygładź łyżką lub szpachlą cukierniczą. Babkę piecz przez 50–60 minut w temperaturze 165–175°C.