
Zdrowe desery
Babka orzechowa z czekoladą
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
295 kcal 10 g białek 14 g tłuszczów 30 g węglowodanów
Składniki
Gorzka czekolada, Mąka orkiszowa, Kakao holenderskie, Proszek do pieczenia, Mleko, Jajko, Olej słonecznikowy, Miód, Orzechy włoskie, Masło
- 200 g gorzkiej czekolady (80% kakao)
- 900 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej
- 100 g holenderskiego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 750 ml półtłustego mleka
- 3× jajko
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 90 g miodu
- 100 g orzechów włoskich
- 20 g masła (do posmarowania formy)
- 60 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej (do posypania formy)