Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Bezglutenowe ciasteczka czekoladowe

Zdrowe desery

Bezglutenowe ciasteczka czekoladowe

25 min 25 min 15 min 15 min Średnie Średnie 12 sztuk 12 sztuk

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

127 kcal 3 g białek 9 g tłuszczów 4 g węglowodanów

Składniki

Masło, Gorzka czekolada, Mąka gryczana, Sól, proszek do pieczenia, Jajko, Miód

Sposób przygotowania1

Rozgrzej piekarnik do 160°C.

Rozgrzej w rondelku 100 g gorzkiej czekolady i całe masło. Odstaw.

Wymieszaj w misce mąkę gryczaną, sól i proszek do pieczenia. Odstaw.

W drugim naczyniu ubij jajka i miód. Ciągle mieszając lub ubijając, powoli dosypuj suche składniki (mąkę z solą i proszkiem).

Za pomocą łopatki silikonowej lub trzepaczki ostrożnie dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem. Niedbale posiekaj pozostałych 40 g czekolady i dodaj kawałki do ciasta.

Wstaw ciasto na 5–10 minut do lodówki.

Za pomocą dwóch łyżeczek formuj z ciasta niewielkie kulki i układaj je na blasze pokrytej papierem do pieczenia.

W każdej kuleczce zrób wgłębienie lub spłaszcz ją łyżeczką. Jeżeli ciasto nie wyszło Ci bardzo twarde, samo lekko rozpłynie się jeszcze przed wstawieniem do piekarnika.

Piecz przez 12–15 minut w temperaturze 160–170°C.