Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Bezglutenowe ciasto migdałowe

Zdrowe desery

Bezglutenowe ciasto migdałowe

60 min 60 min 35 min 35 min Łatwe Łatwe 10 porcje 10 porcje

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

148 kcal 5 g białek 10 g tłuszczów 9 g węglowodanów

Składniki

Mąka migdałowa, Jajko, Miód, Ekstrakt waniliowy, Sól, proszek do pieczenia, Masło, Migdały

Sposób przygotowania1

Rozgrzej piekarnik do 170°C.

W dużym naczyniu wymieszaj żółtka, miód i ekstrakt waniliowy. Ubij je na kogel-mogel.

W drugim naczyniu ubij na sztywną pianę białka ze szczyptą soli.

Do kogla-mogla dodaj mąkę migdałową i proszek do pieczenia. Na sam koniec ostrożnie wymieszaj wszystko z pianą z białek.

Wysmaruj tłuszczem tortownicę o średnicy 20 cm.

Wlej ciasto do przygotowanej formy, posyp je migdałami i piecz przez 25–35 minut.

Pozostaw ciasto do ostygnięcia na kratce, a następnie pokrój je na 10 porcji i podawaj np. z kleksem kwaśnej śmietany.