Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Bezglutenowe mac ‘n’ cheese

Obiady i kolacje

Bezglutenowe mac ‘n’ cheese

50 min 50 min 35 min 35 min Łatwe Łatwe 4 porcje 4 porcje

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

406 kcal 10 g białek 8 g tłuszczów 78 g węglowodanów

Składniki

Makaron ryżowy, Śmietana, Ser żółty, Sól, Pieprz, Bataty, Woda

Sposób przygotowania1

Najpierw przygotuj purée z batatów. Obierz je, umyj i pokrój w kostkę. W garnku zagotuj 1,5 l wody, dodaj pokrojone bataty i gotuj przez ok. 15–20 minut. Odcedź i zblenduj na gładką masę. Z podanej ilości warzyw powinno powstać ok. 600 g purée.

Makaron ugotuj w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) i odcedź. Czas gotowania makaronu ryżowego różni się w zależności od jego typu, ale zwykle jest to ok. 5–10 minut.

Do purée wlej śmietaną ryżową, wymieszaj i gotuj przez 5 minut na wolnym ogniu. Następnie dodaj utarty ser i mieszaj tak długo, aż się rozpuści. Zdejmij garnek z ognia. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem.

Wrzuć do sosu ugotowany makaron i wymieszaj.

Podawaj od razu albo przygotuj mac ‘n’ cheese zgodnie z klasycznym przepisem: przełóż danie do formy żaroodpornej i zapiekaj je przez 8–10 minut w temperaturze 180°C.

*W oryginalnym przepisie na mac ‘n’ cheese stosuje się makaron kolanka lub krótkie rurki. Możesz użyć również innych rodzajów makaronu, np. żytniego albo pszennego razowego. Pamiętaj o innym czasie gotowania.