Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Bezglutenowe magdalenki kakaowe

Boże Narodzenie

Bezglutenowe magdalenki kakaowe

25 min 25 min 10 min 10 min Łatwe Łatwe 12 sztuk 12 sztuk

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

0 kcal 0 g białek 0 g tłuszczów 0 g węglowodanów

Składniki

Jajko, Miód, Kakao holenderskie, Mąka gryczana, Soda oczyszczona, proszek do pieczenia, Ekstrakt waniliowy, Olej kokosowy, Mleko migdałowe

Sposób przygotowania1

Ubij na pianę mokre składniki: miód, olej kokosowy, ekstrakt waniliowy, mleko i jajka. Ubijaj je przez co najmniej 2 minuty, by ciasto było puszyste i dobrze napowietrzone.

Do drugiego naczynia przesiej suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Połącz zawartość obu misek, a następnie jeszcze raz dobrze ubij ciasto. Powinno mieć półpłynną konsystencję.

Rozgrzej piekarnik do 190°C.

Przygotuj sobie formę do magdalenek. Każdą z nich dokładnie wysmaruj olejem kokosowym i posyp mąką pełnoziarnistą. Przelej ciasto do dzbanka lub garnka z dzióbkiem i wlewaj niewielkie porcje do foremek, zaczynając od szerszej końcówki, a kończąc przy węższej.

Po napełnieniu wszystkich foremek stuknij kilkakrotnie blachą o blat, by rozbić pęcherzyki powietrza w cieście. Wstaw do piekarnika i piecz ciastka przez 10 minut w temperaturze 190°C.