Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Bezglutenowy chlebek bananowy z migdałami

Zdrowe desery

Bezglutenowy chlebek bananowy z migdałami

60 min 60 min 45 min 45 min Łatwe Łatwe 8 porcje 8 porcje

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

403 kcal 8 g białek 25 g tłuszczów 39 g węglowodanów

Składniki

Mąka migdałowa, Mąka ryżowa, Proszek do pieczenia, Cynamon, Banan, Mleko migdałowe, Jajko, Olej słonecznikowy, Syrop klonowy, Migdały

Sposób przygotowania1

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

W jednym naczyniu wymieszaj obie mąki, proszek do pieczenia i cynamon.

Banany dokładnie rozgnieć widelcem.

W drugim naczyniu wymieszaj mleko, jajka, rozgniecione banany, olej i syrop klonowy.

Do mokrych składników sukcesywnie dodawaj suche. Wymieszaj wszystko aż do powstania gładkiego ciasta.

Przygotuj sobie foremkę na chleb o wymiarach 22 cm x 12 cm x 7 cm i wysmaruj ją olejem.

Ciasto wlej do formy i posyp z wierzchu pokruszonymi migdałami.

Wstaw do piekarnika i piecz przez 40–45 minut w 180°C. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone w środku.

Gotowy bochenek pozostaw do ostygnięcia na kratce, a następnie wyjmij go z formy. Krój dopiero po całkowitym ostygnięciu.