Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Biszkopt na mące jęczmiennej z malinami i porzeczkami

Zdrowe desery

Biszkopt na mące jęczmiennej z malinami i porzeczkami

55 min 55 min 35 min 35 min Łatwe Łatwe 12 porcje 12 porcje

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

206 kcal 3 g białek 9 g tłuszczów 28 g węglowodanów

Składniki

Mąka jęczmienna, proszek do pieczenia, Cytryna, Jajko, Cukier trzcinowy, Olej słonecznikowy, Mleko ryżowe, Maliny, Porzeczki

Sposób przygotowania1

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Mąkę przesiej do miski przez sito. Dodaj proszek do pieczenia i skórkę otartą z cytryny.

Jajka i cukier ubij na kogel-mogel. Następnie dodaj olej i mleko, ubijaj dalej.

Do mokrych składników wsyp suche. Już nie ubijaj, tylko dobrze wymieszaj kopyścią. Formę 20 cm × 20 cm × 5 cm wysmaruj olejem i wlej do niej ciasto. Posyp świeżymi owocami i wstaw do piekarnika.

Piecz przez 30–35 minut w 180°C. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone w środku.

Gotowy biszkopt pozostaw do ostygnięcia, a następnie pokrój w kostkę.