Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Biszkopt z truskawkami

Zdrowe desery

Biszkopt z truskawkami

90 min 90 min 40 min 40 min Łatwe Łatwe 10 porcje 10 porcje

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

286 kcal 9 g białek 8 g tłuszczów 32 g węglowodanów

Składniki

Jajko, Masło, Miód, Mąka orkiszowa, Mleko, Śmietana, Pomarańcze, proszek do pieczenia, Ekstrakt waniliowy, Truskawki

Sposób przygotowania1

Rozgrzej piekarnik do 180–185°C. Pokryj blachę (30 × 40 cm) papierem do pieczenia.

W dużej misce wymieszaj 2 jajka, rozpuszczone masło i miód.

Dodaj suche składniki: mąkę orkiszową, mleko, kwaśną śmietanę, drobno utartą skórkę z pomarańczy, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy. Wyrób rzadkie ciasto.

Przelej je na blachę. Na wierzchu rozłóż połówki truskawek i lekko wciśnij je w ciasto.

Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 30–35 minut w 180–185°C.

Po upieczeniu pozostaw biszkopt na 40 minut do ostygnięcia.

Pokrój na kawałki i podawaj.