Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Błyskawiczne ciasto na wodzie gazowanej

Zdrowe desery

Błyskawiczne ciasto na wodzie gazowanej

45 min 45 min 30 min 30 min Łatwe Łatwe 10 sztuk 10 sztuk

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

389 kcal 8 g białek 18 g tłuszczów 45 g węglowodanów

Składniki

Mąka orkiszowa, Cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, Jajko, Oliwa z oliwek, Woda, Ekstrakt waniliowy, Gorzka czekolada, Masło

Sposób przygotowania1

Rozgrzej piekarnik do 180–185°C. Wysoką formę (20 × 30 cm) pokryj papierem do pieczenia.

Przesiej mąkę przez sito do dużej miski, dodaj cukier trzcinowy i proszek do pieczenia. Wymieszaj.

Dodaj mokre składniki: 3 jajka, oliwę, 330 ml wody gazowanej i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj kopyścią i wyrób zwarte, gładkie ciasto.

Kiedy znikną wszystkie grudki, przelej do formy. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 25–30 minut w 180–185°C.

W międzyczasie przygotuj polewę. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej: weź garnek i miskę ze stali lub szkła, którą możesz wstawić do garnka, tak by nie dotykała jego dna. Wlej do garnka niewielką ilość wody i doprowadź ją do wrzenia. Włóż do miski połamaną czekoladę i pokrojone masło. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, wstaw miskę do garnka i ciągle mieszając, rozpuść czekoladę i masło na wolnym ogniu.

Gotowe ciasto pozostaw na 5 minut do przestygnięcia, a następnie polej je czekoladą.

Nasza rada

Ciasto doskonale smakuje w wersji dietetycznej bez polewy.

Przed podaniem wstaw ciasto na godzinę do lodówki.