Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Bowl z tofu w panierce kokosowej

Obiady i kolacje

Bowl z tofu w panierce kokosowej

100 min 100 min 30 min 30 min Średnie Średnie 4 porcje 4 porcje

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

366 kcal 22 g białek 21 g tłuszczów 18 g węglowodanów

Składniki

Tofu, Sos sojowy, Sok z cytryny, Miód, Imbir, Mąka orkiszowa, Mleko, Jajko, Wiórki kokosowe

Sposób przygotowania1

Tofu pokrój w kostkę. Przygotuj marynatę. Wymieszaj sos sojowy, sok z cytryny, miód i imbir. Tofu umieść w marynacie i dokładnie wymieszaj, tak żeby każdy kawałek był nią całkowicie pokryty. Miseczkę wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 170°C.

W międzyczasie przygotuj 3 miski lub głębokie talerze. W jednej umieść mąkę, w drugiej jajka ubite z mlekiem, a w trzeciej wiórki kokosowe. Tofu wyjmij z marynaty i osusz każdy kawałek ściereczką, a następnie panieruj w mące, jajkach i kokosie.

Tofu ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku przez 25–30 minut w temperaturze 160–170°C.

Nasza rada

Przygotuj sobie trochę więcej marynaty do tofu i polej nią sałatkę.