Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Bułeczki cynamonowe

Zdrowe desery

Bułeczki cynamonowe

105 min 105 min 20 min 20 min Łatwe Łatwe 10 sztuk 10 sztuk

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

Dodaj do ulubionych

171 kcal 4 g białek 3 g tłuszczów 31 g węglowodanów

Składniki

Miód, Cynamon, Olej kokosowy, Mleko, Drożdże suszone, Mąka orkiszowa, Ekstrakt waniliowy, Sól

Sposób przygotowania1

W dużej misce wymieszaj mleko, rozpuszczony olej kokosowy, rozpuszczony miód, szczyptę soli i drożdże. Odstaw zaczyn na około 10 minut.

Ponownie wymieszaj i dodaj mąkę oraz ekstrakt waniliowy.

Na posypanej mąką stolnicy wyrób ciasto i rozwałkuj je w prostokąt.

W drugiej misce wymieszaj składniki na nadzienie: miód, cynamon i rozpuszczony olej kokosowy. Nadzienie równomiernie rozsmaruj na cieście, a następnie zwiń ciasto w rulon.

Rulon pokrój na plastry, które układaj obok siebie na okrągłej formie pokrytej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i umieść na około 1 godzinę w ciepłym miejscu, żeby ciasto wyrosło.

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C. Bułeczki piecz przez 15–20 minut w temperaturze 170–180°C.

Nasza rada

Bułeczki są przepyszne bez żadnych dodatków, ale jeszcze lepsze będą z lukrem z jogurtu greckiego. By przygotować taki lukier, wymieszaj: 200 g jogurtu greckiego, 100 g serka śmietankowego, 1 łyżeczkę miodu i 1 łyżkę mleka w proszku.