Jemy zdrowo to od teraz Mandimu Więcej o Mandimu

Chińszczyzna z kurczakiem

Chińszczyzna z kurczakiem

24 min 14 min Łatwe 4 porcje

Domowa chińszczyzna z kurczakiem. Spróbujesz?

Przepis

Dodaj do ulubionych

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

389 kcal 35g białek 17g tłuszczów 23g węglowodanów

Składniki

mieso-z-kurczaka, jajko, skrobia-kukurydziana, przyprawa-curry, oliwa-z-oliwek, cebula, czerwona-papryka, papryka, papryczka-chili, pomidory, sos-sojowy, woda, orzeszki-ziemne, kolendra, sezam, sol, pieprz

Sposób przygotowania

Piersi z kurczaka oczyść, umyj, pokrój w cienkie paseczki i przesyp do dużego naczynia. Dodaj jajko, skrobię kukurydzianą, przyprawę curry, sól i pieprz. Wymieszaj.

Na dużej patelni mocno rozgrzej oliwę. Wrzuć na nią mięso i szybko podsmaż je na dużym ogniu (wystarczy ok. 4–5 minut). Mieszaj, żeby nie przywarło.

W międzyczasie posiekaj cebulę, a paprykę pokrój w cienkie paseczki. Drobno pokrój papryczkę chili, a kolendrę niedbale posiekaj. Chili i kolendrę na razie odstaw.

Do podsmażonego (ściętego) mięsa dodaj pokrojoną cebulę, paprykę i przecier pomidorowy. Lekko zmniejsz ogień i smaż przez 2–3 minuty.

Dodaj sos sojowy, 250 ml wody, orzeszki ziemne i drobno posiekane chili. Duś przez 5–6 minut na średnim ogniu.

Zdejmij z ognia, od razu podziel na porcje i podawaj. Już na talerzach posyp posiekaną kolendrą i sezamem.

Nasza rada

Danie najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym.