Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Deser serowo-czekoladowy

Zdrowe desery

Deser serowo-czekoladowy

28 min 28 min 3 min 3 min Łatwe Łatwe 4 sztuki 4 sztuki

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

262 kcal 14 g białek 16 g tłuszczów 14 g węglowodanów

Składniki

Gorzka czekolada, Twaróg, Miód, Laska wanilii

Sposób przygotowania1

Najpierw przygotuj ciemny krem. Rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej*, a następnie odstaw ją na 2 minuty.

W międzyczasie w drugim naczyniu ubij 250 g twarogu i łyżkę miodu. Kiedy czekolada ostygnie, sukcesywnie dolewaj ją do sera, ciągle ubijając, aż wszystkie składniki połączą się w zwartą, gęstą masę. W trzecim naczyniu ubij wszystkie składniki na jasny krem.

Przygotuj sobie 4 małe szklanki lub słoiczki. Wlej do każdej ¼ ciemnego kremu, a następnie ¼ jasnego. Przed podaniem wstaw deser na co najmniej 15 minut do lodówki.

Przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu 3–4 dni.

* Do przygotowania kąpieli wodnej potrzebujesz dwóch pasujących do siebie naczyń, najlepiej garnka i miski (szklanej lub ze stali nierdzewnej). Połam czekoladę na kawałki i wsyp ją do miski, a do garnka nalej tylko tyle wody, by jej powierzchnia nie dotykała dna miski. Zagotuj wodę, zmniejsz ogień na wolny i włóż do garnka miskę z czekoladą. Pamiętaj, jej dno nie może dotykać powierzchni wody! Ciągle mieszając, rozpuść czekoladę nad gorącą parą. Potrwa to 2–3 minuty.

Nasza rada

Jeżeli masz akurat pod ręką więcej gorzkiej czekolady i orzechy laskowe, posyp każdy deserek kostką czekolady startej na tarce i pokruszonymi orzechami.