Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Domowy majonez

Sałatki i dodatki

Domowy majonez

20 min 20 min 0 min 0 min Łatwe Łatwe 4 porcje 4 porcje

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

461 kcal 4 g białek 49 g tłuszczów 1 g węglowodanów

Składniki

Jajko, Musztarda, Sok z cytryny, Oliwa z oliwek, Sól, Pieprz

Sposób przygotowania1

Jajka i musztardę umieść w wysokim naczyniu i ubij za pomocą blendera ręcznego. Następnie zacznij bardzo powoli podnosić stopę blendera.

Do masy delikatnie dodaj sok z cytryny, sól i pieprz.

Ciągle ubijając, dolewaj pojedyncze łyżeczki oliwy. Kiedy masa zacznie się zagęszczać, zacznij wlewać oliwę cienkim strumieniem.

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu 4–5 dni.

Nasza rada

Żeby majonez nie ściął się przy ubijaniu, jego składniki powinny mieć temperaturę pokojową.