Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Domowy serek śmietankowy – przepis podstawowy

Pasty i pasztety

Domowy serek śmietankowy – przepis podstawowy

10 min 10 min 0 min 0 min Łatwe Łatwe 1 porcje 1 porcje

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

446 kcal 22 g białek 28 g tłuszczów 26 g węglowodanów

Składniki

Śmietana sojowa, Jogurt naturalny

Sposób przygotowania1

Przygotuj sobie duże naczynie. Umieść w nim pasujące sitko, pod którym będzie wystarczająca ilość miejsca na spływającą serwatkę.

Pokryj sitko czystą płócienną ściereczką i wlej na nią jogurt ze śmietaną.

Pozostaw na kilkanaście godzin w temperaturze pokojowej. W naczyniu zbierze się serwatka, a na sitku zostanie serek.

Będzie go ok. 450 g (ta informacja przyda Ci się do przygotowania dań na bazie serka).