Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Fasolka szparagowa w sosie śmietanowym

Obiady i kolacje

Fasolka szparagowa w sosie śmietanowym

27 min 27 min 20 min 20 min Łatwe Łatwe 3 porcje 3 porcje

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

316 kcal 8 g białek 23 g tłuszczów 22 g węglowodanów

Składniki

Oliwa z oliwek, Masło, Cebula, Mąka orkiszowa, Mleko, Śmietana, Gałka muszkatołowa, Ocet, Fasolka szparagowa, Sól, Pieprz

Sposób przygotowania1

Wyjmij fasolkę z zamrażarki i pozostaw do rozmrożenia.

W dużym garnku rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki oliwy i masło.

Wsyp drobno posiekaną cebulkę i smaż przez 3–4 minuty na średnim ogniu.

Posyp cebulę 1 łyżką mąki orkiszowej i smaż przez 1–2 minuty, ciągle mieszając, aż do uzyskania jasnej zasmażki.

Natychmiast zmniejsz ogień, wlej do garnka 250 ml półtłustego mleka i 120 ml śmietany. Wsyp gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Ciągle mieszając, gotuj przez 9–10 minut, aż powstanie gęsty, zawiesisty sos.

Dodaj 1 łyżkę octu i rozmrożoną fasolkę szparagową. Wymieszaj i gotuj przez 3–4 minuty na średnim ogniu.

Podziel na porcje i podawaj.