Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Faszerowane pieczone ziemniaki

Obiady i kolacje

Faszerowane pieczone ziemniaki

51 min 51 min 36 min 36 min Łatwe Łatwe 4 porcje 4 porcje

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

253 kcal 9 g białek 17 g tłuszczów 15 g węglowodanów

Składniki

Ziemniaki, Oliwa z oliwek, Serek śmietankowy, Parmezan, Czosnek, Mleko, Twaróg, Śmietana, Szczypiorek, Sól, Pieprz

Sposób przygotowania1

Najpierw ugotuj ziemniaki w mundurkach. Umyte, niepokrojone i nieobrane ziemniaki wrzuć do dużej ilości wody i gotuj przez 13–15 minut na średnim ogniu.

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 210–215°C i przygotuj formę do zapiekanek (20 cm × 30 cm).

Ugotowane ziemniaki przesyp do formy, skrop oliwą i wstaw do piekarnika na 18–21 minut.

Ok. 5 minut przed końcem pieczenia zacznij przygotowywać nadzienie. Wymieszaj serek śmietankowy, drobno utarty parmezan, drobno utarty lub przeciśnięty przez praskę czosnek, mleko, twaróg, kwaśną śmietanę, drobno posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.

Wyjmij upieczone ziemniaki z formy i lekko je natnij, tak aby powstała „kieszonka”. Włóż do środka tyle nadzienia serowego, ile się zmieści.

Podawaj od razu.