Jemy zdrowo to od teraz Mandimu Więcej o Mandimu

❗Wcześniej nazywaliśmy się Jemy zdrowo. Teraz jesteśmy Mandimu.

Zmieniamy wygląd. Zmieniamy nazwę. W środku pozostajemy sobą. Nadal tworzymy dla Ciebie wysokiej jakości suplementy bez zbędnej chemii.

Frykadelki

Frykadelki

64 min 24 min Łatwe 16 porcje

Przepis

Dodaj do ulubionych

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

120 kcal 7g białek 7g tłuszczów 6g węglowodanów

Składniki

cebula, wolowina, wieprzowina, platki-owsiane, jajko, sol, pieprz, mleko, oliwa-z-oliwek

Sposób przygotowania

Obierz cebulę i drobno ją posiekaj. Przełóż oba rodzaje mięsa mielonego do miski i wymieszaj je gołymi rękami.

Następnie dodaj płatki owsiane, jajka, posiekaną cebulkę, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę pieprzu i mleko. Wyrób gołymi rękami na gładką masę i odstaw na 15 minut.

Z masy uformuj niewielkie kotleciki mieszczące się w dłoni. Powinny mieć najwyżej 3 cm grubości. Masy powinno wystarczyć na ok. 16 kotlecików.

Usmaż je na głębokiej patelni na 2 łyżkach oliwy. Na patelni powinno się zmieścić ok. 8 frykadelek naraz. Smaż na średnim ogniu przez 5–6 minut z każdej strony.

Przed zdjęciem z patelni sprawdź, czy kotleciki są dobrze upieczone w środku: wyjmij jedenego, natnij go nożem, a jeśli w środku nadal jest różowy, smaż całą porcję jeszcze przez kilka minut.

Nasza rada

Podawaj z domowym keczupem.