Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Galette z brzoskwiniami

Zdrowe desery

Galette z brzoskwiniami

95 min 95 min 35 min 35 min Średnie Średnie 12 porcje 12 porcje

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

301 kcal 5 g białek 20 g tłuszczów 25 g węglowodanów

Składniki

Brzoskwinia, Jajko, Miód, Ksylitol, Mąka orkiszowa, Masło, Ocet jabłkowy, Woda, Płatki migdałowe, Sól

Sposób przygotowania1

Do dużego naczynia przesiej mąkę. Do mąki dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, ocet jabłkowy, wodę, miód i jajka. Wyrób ciasto ręcznie, aż do całkowitego połączenia składników i wtopienia się masła.

Ciasto wyłóż na stolnicę, w razie konieczności posyp stolnicę mąką, uformuj kulę. Zawiń w folię spożywczą i umieść na co najmniej 30 minut w lodówce.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Brzoskwinie pokrój w plasterki. Ciasto wyjmij z lodówki, ugnieć rękoma i rozwałkuj na okrągły placek na posypanej mąką stolnicy. Krawędzi nie obcinaj, mogą być nierówne i postrzępione.

Wyznacz środek placka, odbijając pośrodku kształt talerza o mniejszej średnicy niż sam placek. W wyznaczonym kręgu ułóż pokrojone brzoskwinie, a następnie złóż brzegi ciasta do środka, częściowo przykrywając owoce. Krawędzie posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp płatkami migdałów.

Ciasto przenieś na blachę i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 30–35 minut w temperaturze 170–180°C. Po upieczeniu posyp garścią jeżyn i polej owoce miodem, a krawędzie ciasta posyp stewią.