Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Klopsiki z ciecierzycy i indyka z tzatziki i gryczanymi pitami

Klopsiki z ciecierzycy i indyka z tzatziki i gryczanymi pitami

50 min 50 min 30 min 30 min Średnie Średnie 6 porcje 6 porcje

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

Dodaj do ulubionych

474 kcal 33 g białek 15 g tłuszczów 49 g węglowodanów

Składniki

Ciecierzyca, Mięso z indyka, Natka pietruszki, Kmin rzymski (kumin), Jajko, Sól, Pieprz, Mąka gryczana, Mleko, Proszek do pieczenia, Ogórek, Czosnek, Sok z cytryny, Koperek, Jogurt grecki

Sposób przygotowania1

Rozgrzej piekarnik do 170°C. Pokryj blachę papierem do pieczenia.

Odcedź ugotowaną ciecierzycę, zmiksuj ją w blenderze kielichowym na gładką masę i przełóż do miski. Dodaj mięso mielone, siekaną natkę lub szczypiorek, kumin i jajka. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dobrze wymieszaj.

Mokrymi rękami uformuj z masy ok. 18 klopsików i ułóż je na blasze. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok. 25–30 minut w temperaturze 170–180°C.

W międzyczasie przygotuj tzatziki i placki pita. Zetrzyj ogórka na tarce o grubych oczkach, przełóż go na sitko, zawieszoneś je nad miską i poczekaj, aż puści sok.

W międzyczasie przygotuj pity: wymieszaj w misce mąkę gryczaną, mleko, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wyrób na zwarte, nieklejące się ciasto. Uformuj z ciasta gołymi rękami ok. 3 placki.

Rozgrzej patelnię nieprzywierającą i piecz pity na wolnym ogniu przez 1–2 minuty z każdej strony, aż na powierzchni zaczną pojawiać się niewielkie pęcherzyki powietrza. Porwij pity na kawałki i odstaw.

Skończ przygotowywanie tzatziki: odciśnij nadmiar soku z ogórka, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, posiekany koperek, jogurt, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Upieczone klopsiki podziel na 6 porcji. Podawaj z tzatziki i kawałkami gryczanej pity.