Rozgrzej piekarnik do 170°C. Pokryj blachę papierem do pieczenia.
Odcedź ugotowaną ciecierzycę, zmiksuj ją w blenderze kielichowym na gładką masę i przełóż do miski. Dodaj mięso mielone, siekaną natkę lub szczypiorek, kumin i jajka. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dobrze wymieszaj.
Mokrymi rękami uformuj z masy ok. 18 klopsików i ułóż je na blasze. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok. 25–30 minut w temperaturze 170–180°C.
W międzyczasie przygotuj tzatziki i placki pita. Zetrzyj ogórka na tarce o grubych oczkach, przełóż go na sitko, zawieszoneś je nad miską i poczekaj, aż puści sok.
W międzyczasie przygotuj pity: wymieszaj w misce mąkę gryczaną, mleko, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wyrób na zwarte, nieklejące się ciasto. Uformuj z ciasta gołymi rękami ok. 3 placki.
Rozgrzej patelnię nieprzywierającą i piecz pity na wolnym ogniu przez 1–2 minuty z każdej strony, aż na powierzchni zaczną pojawiać się niewielkie pęcherzyki powietrza. Porwij pity na kawałki i odstaw.
Skończ przygotowywanie tzatziki: odciśnij nadmiar soku z ogórka, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, posiekany koperek, jogurt, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Upieczone klopsiki podziel na 6 porcji. Podawaj z tzatziki i kawałkami gryczanej pity.