Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Kotlet z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych

Obiady i kolacje

Kotlet z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych

40 min 40 min 25 min 25 min Łatwe Łatwe 4 porcje 4 porcje

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

249 kcal 36 g białek 5 g tłuszczów 20 g węglowodanów

Składniki

Mięso z kurczaka, Mąka orkiszowa, Jajko, Mleko, Płatki kukurydziane

Sposób przygotowania1

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Oczyść i umyj mięso, a następnie pokrój je w plastry. Przygotuj sobie trzy głębokie talerze: do jednego wsyp mąkę, do drugiego wbij jajko i ubij je z mlekiem i szczyptą soli, a do trzeciego pokrusz płatki kukurydziane. Każdy plaster mięsa panieruj w mące, następnie w jajku, a na koniec w płatkach.

Ułóż plastry mięsa na blasze pokrytej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz przez 20–25 minut.

Przed podaniem sprawdź, czy kotlety są upieczone. Przekrój najgrubszy z nich na pół: jeżeli mięso jest w środku różowe, piecz jeszcze przez kilka minut.