Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Krem z orzechów laskowych

Zdrowe desery

Krem z orzechów laskowych

30 min 30 min 15 min 15 min Średnie Średnie 1 sztuka 1 sztuka

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

Dodaj do ulubionych

2180 kcal 46 g białek 176 g tłuszczów 99 g węglowodanów

Składniki

Orzechy laskowe, Kakao holenderskie, Miód, Mleko migdałowe, Sól, Olej kokosowy

Sposób przygotowania1

Piekarnik rozgrzej do 200°C.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wsyp orzechy i piecz przez około 10 minut w temperaturze190–200°C.

Orzechy wyjmij z piekarnika i usuń cienkie skórki (najlepiej wsypać je na ściereczkę i pocierać o siebie, aż skórki same zejdą).

Orzechy umieść w blenderze i miksuj aż do uzyskania gładkiej pasty. Do blendera dodaj kakao, miód, sól, olej i miksuj dalej.

Pod koniec stopniowo dodawaj mleko i zmiksuj wszystko na gładką masę.

Krem z orzechów laskowych przechowuj w zamkniętym szklanym naczyniu.

W lodówce zachowa świeżość przez około 3 tygodnie.

Nasza rada

Krem wykorzystaj do nadziania naleśników albo podawaj ze świeżymi owocami.