Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Makaron z cukinii z sosem z awokado

Obiady i kolacje

Makaron z cukinii z sosem z awokado

20 min 20 min 5 min 5 min Łatwe Łatwe 3 porcje 3 porcje

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

464 kcal 10 g białek 42 g tłuszczów 18 g węglowodanów

Składniki

Cukinia, Awokado, Płatki migdałowe, Sok z cytryny, Bazylia, Oliwa z oliwek, Sól

Sposób przygotowania1

Za pomocą obieraczki pokrój cukinię (tylko twardy miąższ bez pestek) w cienkie plasterki. Odstaw.

Awokado obierz i usuń z nich pestki.

Awokado, migdały, sok z cytryny, sól, bazylię i 2 łyżki oliwy umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę.

Makaron z cukinii możesz odrobinę podsmażyć na patelni. Rozgrzej 1 łyżkę oliwy, a następnie wrzuć zoodles i podsmaż je na średnim ogniu (ok. 3–4 minuty). Nie jest to jednak koniecznie, makaron będzie równie pyszny na surowo.

Wymieszaj go z sosem z awokado, podziel na 3 porcje i podawaj.

Nasza rada

Danie udekoruj pomidorkami koktajlowymi lub posyp płatkami migdałowymi i kilkoma listkami świeżej bazylii.