Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Mleko owsiane – przepis podstawowy

Napoje

Mleko owsiane – przepis podstawowy

26 min 26 min 1 min 1 min Łatwe Łatwe 5 porcje 5 porcje

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

89 kcal 3 g białek 2 g tłuszczów 14 g węglowodanów

Składniki

Płatki owsiane, Woda, Sól

Sposób przygotowania1

Płatki owsiane zalej 200 ml wrzątku, dodaj szczyptę soli i odstaw na 15 minut.

Odcedź. Odcedzoną wodę wylej.

Płatki umieść w wysokoobrotowym blenderze kielichowym, dodaj ok. 1 litr świeżej wody i blenduj przez 1,5–2 minuty, aż do uzyskania płynu bez grudek.

Po dokładnym zblendowaniu przelej mleko do słoika.

Przechowuj w lodówce, zużyj w ciągu 3–4 dni.

Nasza rada

Jeżeli chcesz uzyskać całkowicie klarowne mleko, wystarczy dwa lub trzy razy przecedzić je przez płócienną ściereczkę.