Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Muffinki marchewkowe

Zdrowe desery

Muffinki marchewkowe

40 min 40 min 25 min 25 min Średnie Średnie 6 sztuk 6 sztuk

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

279 kcal 6 g białek 14 g tłuszczów 31 g węglowodanów

Składniki

Mąka orkiszowa, Cynamon, proszek do pieczenia, Miód, Pestki słonecznika, Ekstrakt waniliowy, Jajko, Marchewka

Sposób przygotowania1

Rozgrzej piekarnik do 170°C.

Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj cynamon i proszek do pieczenia. Wymieszaj. W drugim naczyniu ubij miód, olej, ekstrakt waniliowy, mleko i jajka.

Następnie zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach i odciśnij ewentualny nadmiar soku. Połącz suche i mokre składniki, dodaj marchewkę i wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.

Przelej ciasto do 6 nieprzywierających lub silikonowych foremek do babeczek. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20–25 minut w temperaturze 160–170°C.

Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem do szaszłyków, czy babeczki są gotowe. Wyjęty patyczek powinien być suchy – jeżeli są na nim wilgotne drobinki ciasta, piecz jeszcze przez chwilę.