Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Pieczone kotleciki z brokułów

Obiady i kolacje

Pieczone kotleciki z brokułów

53 min 53 min 33 min 33 min Łatwe Łatwe 4 porcje 4 porcje

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

365 kcal 23 g białek 14 g tłuszczów 35 g węglowodanów

Składniki

Brokuły, Ziemniaki, Parmezan, Ser żółty, Mąka orkiszowa, Skrobia ziemniaczana, Jajko, Oliwa z oliwek, Natka pietruszki, Gałka muszkatołowa, Kminek, Sól, Pieprz

Sposób przygotowania1

Rozgrzej piekarnik do 180–185°C. Pokryj blachę (30 × 40 cm) papierem do pieczenia.

Ugotowane brokuły zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki, parmezan i żółty ser utrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj mąkę orkiszową, skrobię ziemniaczaną, jajka, 2 łyżki oliwy, drobno posiekaną pietruszkę, mieloną gałkę muszkatołową, mielony kminek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Formuj z masy kotleciki o średnicy 7 cm i grubości ok. 2 cm. Ułóż je na przygotowanej blasze.

Wstaw do piekarnika i piecz przez 30–33 minuty w temperaturze 180–185°C.

Gotowe kotleciki podziel na porcje i podawaj.