Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Pieczony łosoś z brokułami i buraczkami

Obiady i kolacje

Pieczony łosoś z brokułami i buraczkami

27 min 27 min 12 min 12 min Łatwe Łatwe 2 porcje 2 porcje

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

Dodaj do ulubionych

521 kcal 56 g białek 26 g tłuszczów 17 g węglowodanów

Składniki

Łosoś, Sól, Tymianek, Oliwa z oliwek, Brokuły, Buraczki czerwone

Sposób przygotowania1

Rozgrzej piekarnik do 170–180°C. Umyj brokuły i na ok. 4 minuty włóż je do wrzątku. Nie gotuj! Po wyjęciu zahartuj je w lodowatej wodzie i odstaw.

Oprósz łososia solą i natrzyj go tymiankiem.

Na patelni żaroodpornej rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Ułóż na niej rybę, skórą w dół. Smaż przez 3–4 minuty, a następnie obróć i smaż przez ok. 1 minutę z drugiej strony.

Wstaw patelnię z łososiem do piekarnika i piecz go przez 4 minuty w temperaturze 170–180°C.

Podawaj z brokułami i gotowanymi buraczkami.