Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym z mozzarellą

Obiady i kolacje

Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym z mozzarellą

45 min 45 min 20 min 20 min Łatwe Łatwe 4 porcje 4 porcje

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

468 kcal 36 g białek 16 g tłuszczów 48 g węglowodanów

Składniki

Makaron pełnoziarnisty, Mięso z kurczaka, Szczypiorek, Mozzarella, Olej rzepakowy, Cebula, Czosnek, Pomidory, Bazylia, Sól, Pieprz, Woda

Sposób przygotowania1

Ugotuj makaron lub ryż w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Oprósz mięso solą i pieprzem z obu stron. Rozgrzej na patelni oliwę i podsmaż na niej piersi zw kurczaka (w całości), przez 3 minuty z jednej i 4 minuty z drugiej strony. Zdejmij mięso z patelni i odłóż na talerz.

Pozostaw patelnię na ogniu, zmniejsz go i podsmaż na tłuszczu z mięsa cebulę i czosnek (wystarczą 2 minuty). Następnie zwiększ ogień i dodaj przecier. Wymieszaj i wlej pomidory z puszki.

Wsyp bazylię i posiekany szczypiorek. Duś przez 5 minut na średnim ogniu.

Jeżeli sos pomidorowy się przypala, podlej go odrobiną wody.

Przełóż na patelnię podpieczone mięso i podlej je sosem pomidorowym.

Obsyp lub obłóż mozzarellą, przykryj pokrywką i duś jeszcze przez 3–4 minuty na średnim ogniu, aż ser całkowicie się rozpuści. Podawaj z gotowanym makaronem lub ryżem.