Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Pikantny gulasz z kurczaka

Obiady i kolacje

Pikantny gulasz z kurczaka

29 min 29 min 14 min 14 min Łatwe Łatwe 4 porcje 4 porcje

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

Dodaj do ulubionych

263 kcal 32 g białek 10 g tłuszczów 13 g węglowodanów

Składniki

Mięso z kurczaka, Czerwona papryka, Żółta papryka, Czerwona cebula, Oliwa z oliwek, Czosnek, Pomidory, Sok z cytryny, Woda, Sos sojowy, Chili, Mielona papryka, Sól, Pieprz

Sposób przygotowania1

Umyj, oczyść i osusz pierś z kurczaka. Pokrój ją w centymetrową kostkę.

Umyj papryki i grubo je posiekaj. Obierz cebulę i pokrój ją w cienkie plasterki. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę lub zetrzyj na tarce.

Weź patelnię i rozgrzej na dużym ogniu 3 łyżki oliwy. Wrzuć na mocno rozgrzaną oliwę pokrojonego kurczaka i smaż przez 3–4 minuty na dużym ogniu, ciągle mieszając.

Następnie dodaj pokrojoną cebulę, posiekaną paprykę, utarty czosnek, 3 łyżki przecieru pomidorowego, sól i pieprz. Smaż na dużym ogniu przez kolejne 2–3 minuty, ciągle mieszając.

Zmniejsz ogień. Dodaj pomidory z puszki, 2 łyżki soku z cytryny, 70 ml wody, 2 łyżki sosu sojowego, mielone chili i mieloną słodką paprykę. Wymieszaj i duś do miękkości przez 6–7 minut.

Podziel na 4 porcje i podawaj.