Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Obiady i kolacje

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

40 min 40 min 30 min 30 min Skomplikowane Skomplikowane 4 porcje 4 porcje

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

480 kcal 24 g białek 9 g tłuszczów 75 g węglowodanów

Składniki

Ryż, Bulion warzywny, Olej rzepakowy, Masło klarowane (ghee), Pieczarki, Czosnek, Rozmaryn, Mięso z kurczaka, Serek śmietankowy, Sól, Parmezan

Sposób przygotowania1

Ryż podsmaż na łyżeczce oleju rzepakowego, a następnie podlej bulionem.

Wstaw do piekarnika i piecz przez 25–30 minut w temperaturze 180°C.

W międzyczasie podsmaż na klarowanym maśle pieczarki pokrojone w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i rozmaryn. Zdejmij z ognia.

Oczyść i posól mięso z kurczaka. Opiecz je na suchej patelni nieprzywierającej z obu stron. Następnie porwij mięso widelcem.

Wyjmij z ryż z piekarnika. Wymieszaj go z serkiem śmietankowym, podsmażonymi pieczarkami i kawałkami mięsa z kurczaka.

Wymieszaj, podziel na porcje, posyp rozmarynem i tartym parmezanem.