Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Szybka sałatka z tuńczyka

Obiady i kolacje

Szybka sałatka z tuńczyka

19 min 19 min 9 min 9 min Łatwe Łatwe 2 porcje 2 porcje

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

354 kcal 29 g białek 20 g tłuszczów 12 g węglowodanów

Składniki

Sałata, Ocet balsamiczny, Pomidory, Tuńczyk, Sok z cytryny, Siemię lniane, Jajko, Feta, Sól, Pieprz

Sposób przygotowania1

Przygotuj sobie dwie miski na sałatkę lub głębokie talerze. Porwij sałaty na kawałki i podziel je na dwie porcje. Każdą z nich polej 1 łyżką octu balsamicznego i wymieszaj.

Drobno pokrój pomidory i dorzuć je do sałaty.

Wyjmij tuńczyka z konserwy, osusz go za pomocą papierowego ręcznika, podziel na dwie porcje i dodaj do sałatki. Skrop sokiem z cytryny i posyp siemieniem lnianym.

Włóż jajka do garnka z wrzątkiem, zmniejsz ogień i ugotuj je zgodnie z własnymi preferencjami: na miękko (5–6 minut) lub na twardo (7–9 minut). Ugotowane jajka obierz, pokrój na połówki i ułóż na porcjach sałatki.

Następnie posyp ją pokruszonym serem feta, dopraw do smaku solą i pieprzem, podawaj.