Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Buraczki zmiksuj blenderem na gładką masę i wrzuć do dużego naczynia. Dodaj balsamico, miód, olej kokosowy, ekstrakt waniliowy, mąkę gryczaną, proszek do pieczenia i kakao, dokładnie wymieszaj.
Czekoladę rozgrzej w kąpieli wodnej i dodaj do ciasta.
Ciasto wlej do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia. Włóż do rozgrzanego piekarnika, zmniejsz temperaturę do 160–170°C i piecz przez 40-45 minut.
W międzyczasie przygotuj krem. Oba serki, miód i ekstrakt waniliowy zmiksuj blenderem na gładką masę.
Dodaj 3 łyżki skrobi i wstaw do lodówki.
Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia na kratce. Następnie przetnij je wzdłuż dwa razy.
Połową kremu posmaruj obie środkowe warstwy, a drugą połową wierzch i boki tortu.
Wygładź za pomocą szpachelki cukierniczej i wstaw tort na co najmniej 3 godziny do lodówki.