Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Tort red velvet

Zdrowe desery

Tort red velvet

260 min 260 min 45 min 45 min Średnie Średnie 16 porcje 16 porcje

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

Dodaj do ulubionych

277 kcal 7 g białek 17 g tłuszczów 24 g węglowodanów

Składniki

Buraczki czerwone, Ocet balsamiczny, Miód, Olej kokosowy, Ekstrakt waniliowy, Mąka gryczana, proszek do pieczenia, Kakao holenderskie, Gorzka czekolada, Serek wiejski, Serek śmietankowy, Skrobia kukurydziana

Sposób przygotowania1

Piekarnik rozgrzej do 180°C.

Buraczki zmiksuj blenderem na gładką masę i wrzuć do dużego naczynia. Dodaj balsamico, miód, olej kokosowy, ekstrakt waniliowy, mąkę gryczaną, proszek do pieczenia i kakao, dokładnie wymieszaj.

Czekoladę rozgrzej w kąpieli wodnej i dodaj do ciasta.

Ciasto wlej do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia. Włóż do rozgrzanego piekarnika, zmniejsz temperaturę do 160–170°C i piecz przez 40-45 minut.

W międzyczasie przygotuj krem. Oba serki, miód i ekstrakt waniliowy zmiksuj blenderem na gładką masę.

Dodaj 3 łyżki skrobi i wstaw do lodówki.

Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia na kratce. Następnie przetnij je wzdłuż dwa razy.

Połową kremu posmaruj obie środkowe warstwy, a drugą połową wierzch i boki tortu.

Wygładź za pomocą szpachelki cukierniczej i wstaw tort na co najmniej 3 godziny do lodówki.