Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Wielkanocny baranek z ciasta

Zdrowe desery

Wielkanocny baranek z ciasta

80 min 80 min 55 min 55 min Łatwe Łatwe 25 porcje 25 porcje

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

118 kcal 3 g białek 5 g tłuszczów 15 g węglowodanów

Składniki

Mąka orkiszowa, Jajko, Mleko, Miód, proszek do pieczenia, Olej kokosowy

Sposób przygotowania1

Oddziel białka od żółtek.

Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je trzepaczką na sztywną pianę. Odstaw.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sitko do dużej miski. Wymieszaj.

W drugim naczyniu ubij na kogel-mogel żółtka i miód, a następnie dodaj go do suchych składników. Dobrze wymieszaj.

Dodaj mleko i olej, wymieszaj.

Pojedynczymi łyżkami dodawaj do ciasta pianę z białek i ostrożnie połącz składniki, mieszając.

Wlej ciasto do specjalnej formy na baranka wielkanocnego, dokładnie wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą.

Piecz przez ok. 55 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 °C.

*My użyliśmy kamionkowej formy z pokrywką o długości ok. 28 cm.