Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Zapiekane cukinie

Obiady i kolacje

Zapiekane cukinie

65 min 65 min 45 min 45 min Łatwe Łatwe 2 porcje 2 porcje

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

Dodaj do ulubionych

349 kcal 34 g białek 18 g tłuszczów 12 g węglowodanów

Składniki

Cukinia, Czosnek, Cebula, Bazylia, Wołowina, Pomidory, Feta, Sól, Pieprz

Sposób przygotowania1

Cukinie umyj, przekrój wpół i usuń gniazda nasienne.* Posól i odstaw na 10 minut w temperaturze pokojowej, aby puściły sok.

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Pokryj blachę papierem do pieczenia. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę drobno pokrój, czosnek przeciśnij przez praskę. Drobno posiekaj bazylię.

Wymieszaj w misce mięso mielone, cebulę i czosnek, posiekaną bazylię i przecier pomidorowy. Na koniec dodaj do masy połowę pokruszonej fety. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.

Wytrzyj cukinie papierowym ręcznikiem, ułóż na blasze i napełnij farszem. Wstaw blachę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 35 minut w temperaturze 175–180°C.

Posyp drugą połową pokruszonej fety i piecz przez kolejne 5–10 minut.

Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, pozostaw na chwilę do przestygnięcia i podawaj.