Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią

57 min 57 min 42 min 42 min Łatwe Łatwe 4 porcje 4 porcje

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

370 kcal 15 g białek 22 g tłuszczów 27 g węglowodanów

Składniki

Ziemniaki, Cukinia, Oliwa z oliwek, Czosnek, Tymianek, Mozzarella, Śmietana, Jajko, Sól, Pieprz

Sposób przygotowania1

Rozgrzej piekarnik do 190°C.

Oczyść ziemniaki szczoteczką, ale nie obieraj ich. Umyj cukinie.

Pokrój warzywa w plastry o grubości 2–3 mm. Wrzuć je do dużej salaterki, dodaj oliwę, czosnek i tymianek. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przygotuj formę do zapiekanek (20 cm × 30 cm) i ułóż w niej naprzemiennie plastry cukinii i ziemniaków, zaczynając przy brzegach, a kończąc pośrodku formy. Następnie wstaw ją do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut w temperaturze 180–190°C.

W międzyczasie wymieszaj w misce startą mozzarellę, śmietanę i jajka. Posól.

Po półgodzinie wyjmij formę z upieczonymi warzywami z piekarnika i zalej je masą jajeczną. Następnie wstaw zapiekankę z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejnych 10–12 minut w tej samej temperaturze, aż nabierze złotego koloru.