Rozgrzej piekarnik do 190°C.
Oczyść ziemniaki szczoteczką, ale nie obieraj ich. Umyj cukinie.
Pokrój warzywa w plastry o grubości 2–3 mm. Wrzuć je do dużej salaterki, dodaj oliwę, czosnek i tymianek. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotuj formę do zapiekanek (20 cm × 30 cm) i ułóż w niej naprzemiennie plastry cukinii i ziemniaków, zaczynając przy brzegach, a kończąc pośrodku formy. Następnie wstaw ją do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut w temperaturze 180–190°C.
W międzyczasie wymieszaj w misce startą mozzarellę, śmietanę i jajka. Posól.
Po półgodzinie wyjmij formę z upieczonymi warzywami z piekarnika i zalej je masą jajeczną. Następnie wstaw zapiekankę z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejnych 10–12 minut w tej samej temperaturze, aż nabierze złotego koloru.