Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Zupa krem z buraczków

Zupy

Zupa krem z buraczków

53 min 53 min 43 min 43 min Łatwe Łatwe 4 porcje 4 porcje

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

100 kcal 3 g białek 3 g tłuszczów 16 g węglowodanów

Składniki

Masło klarowane (ghee), Cebula, Buraczki czerwone, Tymianek, Bulion warzywny, Czosnek, Chili, Ocet winny, Sól, Pieprz

Sposób przygotowania1

Cebulę drobno posiekaj i podsmażaj w dużym garnku na klarowanym maśle przez 2–3 minuty.

Surowe buraczki obierz, pokrój w kostkę, dodaj do garnka, posyp tymiankiem i duś na cebulce przez 5 minut. Następnie zalej bulionem, przykryj pokrywką i gotuj przez 35 minut.

Zupę zdejmij z ognia, aby ostygła, a następnie zmiksuj na gładki krem za pomocą blendera ręcznego. Dodaj wyciśnięty ząbek czosnku, mielone chili, łyżeczkę octu winnego, dopraw solą i pieprzem. Podawaj ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

Nasza rada

Zupę możesz też podawać z kleksem kwaśnej śmietany i garścią świeżych sezonowych ziół.