Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Zupa krem z soczewicy i pomidorów

Zupa krem z soczewicy i pomidorów

30 min 30 min 20 min 20 min Łatwe Łatwe 6 porcje 6 porcje

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

Dodaj do ulubionych

235 kcal 12 g białek 12 g tłuszczów 26 g węglowodanów

Składniki

Czerwona soczewica, Oliwa z oliwek, Cebula, Kmin rzymski (kumin), Pomidory, Mleko kokosowe, Woda, Śmietana, Pestki dyni, Sól, Pieprz

Sposób przygotowania1

Drobno posiekaj cebulę. W dużym garnku rozgrzej 1 łyżkę oliwy i zeszklij na niej cebulę (ok. 3 minuty na wolnym ogniu).

Następnie dodaj kumin, soczewicę, pomidory z puszki i mleczko kokosowe. Wymieszaj i podlej 700 ml bulionu. Nakryj garnek pokrywką i gotuj przez 12–14 minut.

Następnie zdejmij z ognia i zmiksuj zupę na gładki krem za pomocą blendera ręcznego.

Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany i prażonymi pestkami dyni.