Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Zupa pieczarkowa

Zupy

Zupa pieczarkowa

40 min 40 min 30 min 30 min Łatwe Łatwe 4 porcje 4 porcje

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

116 kcal 4 g białek 4 g tłuszczów 16 g węglowodanów

Składniki

Masło klarowane (ghee), Cebula, Pieczarki, Szałwia, Bulion warzywny, Mleko ryżowe, Sól, Pieprz

Sposób przygotowania1

W garnku rozgrzej klarowane masło i zeszklij drobno posiekaną cebulkę (około 5 minut). Dodaj oczyszczone pieczarki pokrojone w plasterki oraz szałwię, podsmażaj na średnim ogniu przez 10 minut.

Zalej bulionem i gotuj pod pokrywką przez 15 minut.

Pod koniec gotowania dodaj mleko ryżowe, dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj na gładki krem za pomocą blendera ręcznego.

* Szałwia lekarska stosowana jest w kuchni od niepamięci. Dawniej doprawiano nią głównie mięsa. Ma intensywny, charakterystyczny aromat, można dodawać ją na przykład do sałatek.

Nasza rada

Jeżeli użyjesz mleka ryżowego zamiast krowiego, zupa będzie trochę słodsza.