Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Zupa z zielonego groszku

Zupy

Zupa z zielonego groszku

25 min 25 min 20 min 20 min Łatwe Łatwe 4 porcje 4 porcje

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

Dodaj do ulubionych

285 kcal 12 g białek 10 g tłuszczów 38 g węglowodanów

Składniki

Olej rzepakowy, Cebula, Bulion warzywny, Groszek, Śmietana, Sól, Pieprz

Sposób przygotowania1

W średniej wielkości garnku rozgrzej łyżeczkę oleju rzepakowego, wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij ją na średnim ogniu (ok. 2–3 minuty).

Zeszkloną cebulę podlej bulionem warzywnym i zagotuj.

Dodaj groszek, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut.

Dodaj śmietanę i gotuj przez kolejnych 5 minut.

Gotową zupę zmiksuj na krem za pomocą blendera ręcznego. Dopraw solą i pieprzem.

Nasza rada

Posiekaj kilka listków mięty i udekoruj nimi danie. Każdą porcję możesz dodatkowo ozdobić łyżką gotowanego groszku i kleksem śmietany 12%.