Obierz cebulę i drobno ją posiekaj. Przełóż oba rodzaje mięsa mielonego do miski i wymieszaj je gołymi rękami.
Następnie dodaj płatki owsiane, jajka, posiekaną cebulkę, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę pieprzu i mleko. Wyrób gołymi rękami na gładką masę i odstaw na 15 minut.
Z masy uformuj niewielkie kotleciki mieszczące się w dłoni. Powinny mieć najwyżej 3 cm grubości. Masy powinno wystarczyć na ok. 16 kotlecików.
Usmaż je na głębokiej patelni na 2 łyżkach oliwy. Na patelni powinno się zmieścić ok. 8 frykadelek naraz. Smaż na średnim ogniu przez 5–6 minut z każdej strony.
Przed zdjęciem z patelni sprawdź, czy kotleciki są dobrze upieczone w środku: wyjmij jedenego, natnij go nożem, a jeśli w środku nadal jest różowy, smaż całą porcję jeszcze przez kilka minut.