Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Bułki żytnie

Zdrowe desery

Bułki żytnie

120 min 120 min 25 min 25 min Średnie Średnie 8 sztuk 8 sztuk

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

303 kcal 11 g białek 9 g tłuszczów 51 g węglowodanów

Składniki

Mleko sojowe, Drożdż piekarskie, Cukier trzcinowy, Mąka żytnia, Sól, Jajko, Oliwa z oliwek, Pestki dyni

Sposób przygotowania1

W kubku wymieszaj 150 ml letniego mleka, suszone drożdże i cukier trzcinowy. Odstaw w ciepłe miejsce i poczekaj, aż powstanie zaczyn (ok. 4–5 minut). W międzyczasie przesiej 500 g mąki żytniej do misy robota kuchennego, dodaj 2 łyżeczki soli, jajka i oliwę. Wymieszaj.

Dodaj gotowy zaczyn i 250 ml letniego mleka. Następnie podłącz do robota hak do wyrabiania ciasta, włącz go na niskie obroty i wyrabiaj przez ok. 2–3 minuty.

Misę z gotowym ciastem przykryj czystą ściereczką, wstaw w ciepłe miejsce i poczekaj ok. 60 minut na wyrośnięcie. Pokryj blachę papierem do pieczenia.

Przełóż ciasto na stolnicę posypaną mąką żytnią. Wyrabiaj przez ok. 2 minuty gołymi rękoma. Powinno przestać się kleić; w razie potrzeby dosyp więcej mąki. Uformuj z ciasta 8 bułek podobnej wielkości.

Przełóż je na blachę. Gotowe bułki przykryj na 15 minut ściereczką i poczekaj, aż jeszcze podrosną. Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Posyp bułki pestkami dyni. Wstaw blachę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut w temperaturze 190–200°C, aż nabiorą złotego koloru.

Nasza rada

Ciasto z mąki razowej jest trochę trudniejsze do wyrobienia niż ciasto z białej mąki. Jeżeli ciasto z mąki żytniej bez dodatku zakwasu bardzo źle się wyrabia, zastąp połowę mąki żytniej jasną mąką orkiszową.