Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Zupa marchewkowa

Zupy

Zupa marchewkowa

45 min 45 min 35 min 35 min Łatwe Łatwe 4 porcje 4 porcje

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

305 kcal 5 g białek 19 g tłuszczów 30 g węglowodanów

Składniki

Marchewka, Cebula, Papryczka chili, Oliwa z oliwek, Bulion warzywny, Mleko kokosowe, Limonka, Chleb razowy, Sól, Pieprz

Sposób przygotowania1

Marchewkę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj drobno pokrojoną cebulkę i ją zeszklij.

Na patelnię dorzuć drobno pokrojoną marchewkę, a następnie posiekaną papryczkę chili.

Smaż wszystko przez około 1 minutę, zalej bulionem i zagotuj.

Gotuj tak długo, aż marchewka zmięknie (około 30 minut).

Zdejmij garnek z palnika, dodaj mleko kokosowe i zmiksuj blenderem ręcznym.

Następnie przetrzyj przez sito, dodaj skórkę z limonki, dopraw solą i pieprzem.

Zupę podaj z grzankami z chleba, opieczonymi na suchej patelni.

Nasza rada

Zupę możesz doprawić prażonymi pestkami dyni lub sezamu.