Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Batony energetyczne

Śniadania

Batony energetyczne

107 min 107 min 32 min 32 min Łatwe Łatwe 12 sztuk 12 sztuk

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

271 kcal 5 g białek 19 g tłuszczów 20 g węglowodanów

Składniki

Mąka owsiana, Syrop klonowy, Olej kokosowy, Płatki owsiane, Orzechy włoskie, Migdały, Siemię lniane, Dżem, Ekstrakt waniliowy, Sól

Sposób przygotowania1

Rozgrzej piekarnik do 190°C.

Wymieszaj mąkę z płatków owsianych, syrop klonowy, sól, rozpuszczony olej kokosowy i płatki owsiane.

Około ⅔ ciasta rozsmaruj w formie do pieczenia (15 × 15 cm) pokrytej papierem. Piecz przez 12 minut w temperaturze 180–190°C.

W międzyczasie resztkę ciasta wymieszaj z orzechami włoskimi, migdałami i siemieniem lnianym.

Formę wyjmij z piekarnika, upieczone ciasto posmaruj dżemem i zalej pozostałą ⅓ ciasta wymieszaną z orzechami.

Włóż z powrotem do piekarnika i piecz przez około 20 minut. Ostudzone ciasto pokrój na 12 batoników.

* Syrop klonowy to naturalny słodzik o charakterystycznym orzechowym posmaku, uzyskiwany z soku klonu cukrowego.

Nasza rada

Zamiast dżemu porzeczkowego możesz posmarować ciasto naszym dżemem truskawkowym z chia.