Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Błyskawiczna zupa grzybowa

Zupy

Błyskawiczna zupa grzybowa

55 min 55 min 30 min 30 min Łatwe Łatwe 6 porcje 6 porcje

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

164 kcal 5 g białek 6 g tłuszczów 22 g węglowodanów

Składniki

Marchewka, Seler, Ziemniaki, Szalotka, Masło klarowane (ghee), Grzyby, Bulion warzywny, Czosnek, Majeranek, Płatki drożdżowe, Śmietana sojowa, Sól, Pieprz

Sposób przygotowania1

Oczyść grzyby i drobno je pokrój. Umyj marchewkę, selera i ziemniaki. Pokrój je w kostkę.

Na rozgrzanej patelni rozpuść klarowane masło i podsmaż na nim drobno posiekaną szalotkę.

Dodaj grzyby (świeże i suszone) i warzywa, podlej odrobiną bulionu.

Duś przez 5 minut.

Wlej resztę bulionu i dodaj 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę.

Gotuj przez 20 minut, aż warzywa zmiękną.

Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem, a na koniec zabiel śmietaną.

Jeśli chcesz, zblenduj zupę na krem.