Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Burgery wegetariańskie

Obiady i kolacje

Burgery wegetariańskie

67 min 67 min 47 min 47 min Średnie Średnie 6 sztuk 6 sztuk

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

539 kcal 19 g białek 19 g tłuszczów 68 g węglowodanów

Składniki

Czerwona soczewica, Marchewka, Czerwona fasola, Szalotka, Czosnek, Jajko, Przyprawa curry, Płatki drożdżowe, Bułka żytnia, Sos tatarski, Cebula, Sałata, Pomidory, Ogórek, Sól, Pieprz

Sposób przygotowania1

Rozgrzej piekarnik do 190°C.

Marchewkę wyszoruj, oskrob i zetrzyj na tarce.

Zblenduj ugotowaną fasolę i czerwoną soczewicę, szalotkę i czosnek.

Dodaj utartą marchewkę.

Dopraw do smaku solą, pieprzem, przyprawą curry i płatkami drożdżowymi.

Na koniec dodaj jajko i wymieszaj.

Formuj z masy kotleciki i układaj je na blasze pokrytej papierem do pieczenia.

Wstaw placuszki do piekarnika i piecz przez 40 minut w temperaturze 190°C albo upiecz je na grillu kontaktowym (10 minut z każdej strony na średnim ogniu).

Bułki przetnij na pół, na każdej umieść plasterek czerwonej cebuli i kilka liści sałaty.

Ułóż na nich burgera i przykryj kolejną warstwą sałat oraz drugą połową bułki.